Rotsklimmen op Malta
2015-08-30 21:37:54
Een dag voor de CAIP conferentie aan, kan ik Malta op sportieve wijze verkennen:

Vandaag ben ik op tijd bij het ontbijt omdat de gids me om 9 uur zal ophalen bij het hotel. 10 minuutjes eerder verlaat ik de kamer en loop naar buiten, waar ik al een jongeman in sportieve outfit op me af zie lopen. Dat blijkt inderdaad Matthew te zijn, van MCAdventures.
Hij blijkt hier op stage te zijn en het nuttige met het aangename te verenigen voor zijn studie, die met sport en coaching van doen heeft. Hij klimt al vanaf z'n 11e en kent het eiland als z'n broekzak, althans, dat maak ik op uit het gemak waarmee hij door het chaotische verkeer de juiste wegen vindt. Hij brengt me naar Wied Babu (niet "weird baboon", zoals ik eerst verstond), een kloof (gorge) waarvan de oostzijde vanochtend in de schaduw ligt.
We parkeren de auto boven aan de weg en klimmen over de balustrade de kloof in, om tussen allerhande stekelige struiken door en smal paadje te volgen, dieper de kloof in. Niet veel later komen we aan bij de rotswanden waar de klimroutes zijn (sportklimmen, oftewel met 'ogen' in de wand). Na een korte instructie mag ik eerst de lead-belay zijn waarbij Matthew voorklimt om het touw te plaatsen tot op 25 meter hoogte, waar een ring aan de wand zit. Als hij terug beneden is, is het mijn beurt en moet ik er alleen goed aan denken telkens uit te klikken en de setjes aan mijn gordel te hangen (iets wat in de hal niet hoeft :)). We zijn op een route met niveau 5a begonnen; ik hoop dat ik dat goed aan kan, na het debacle van een week geleden in de klimhal, toen het inklimmen op niveau 4 plots, na 3 maanden niet geklommen te hebben, een stuk lastiger bleek dan verwacht, gegeven dat ik afgelopen winter regelmatig routes 6a zonder problemen aankon en mijn 'projecten' had op 6a+.

Het blijkt verrassend goed te gaan en met relatief gemak kom ik boven. De tip van de gids om voor "the obvious" te gaan en niet op te kleine riggeltjes te gaan staan heeft gewerkt. Het is wel even wennen aan de scherpe rotsen die toch wel heel anders aanvoelen dan de gladde grepen in de hal. Op een derde van boven wordt het even lastiger als er minder grepen voor de handen te vinden zijn, maar met zo nu en dan pauzeren en even goed rondkijken kom je een heel eind. Weer terug beneden volgt een niveau lastiger: 5b. Ook deze route gaat goed, al merk ik wel dat hij lastiger is. De volgende 5b is een stuk pittiger en ik moet alles uit de kast halen om deze klim goed af te ronden, al is hij een stukje korter dan de anderen (18 meter). We verhuizen een stukje langs de wand naar een stel andere routes, waar een lange 5b volgt. De armen zijn ondertussen best wel vermoeid geraakt en het klimmen wordt daardoor een stuk pittiger. Ik merk ook dat ik door de vermoeidheid meer op de huidige pas(sen) en minder goed vooruit plan: "koppie erbij houden, G-J!". Op een gegeven moment zie ik echt niet meer waar ik mijn handen kwijt moet als ik langs een overhang moet en gaat het even mis. Gelukkig hang ik in de touwen en is de enige schade en blauwe plek/bult en een schram op de linker knie. Na nog een tijdje klooien zonder resultaat weet ik met een klein beetje vals spelen langs het blok te komen, want ja, opgeven dat wil ik niet... en de setjes die nog boven me hangen moeten toch ook verzameld worden, dus verder door naar boven en dat laatste stukje blijkt gelukkig erg mee te vallen. We sluiten af met nog een laatste 5b die een lang stuk van een scheur in de rotsen volgt. Zo af en toe is het flink balanceren, maar deze klim gaat gelukkig weer goed en met een goed en sterk gevoel kom ik boven. De zon is nu zover gedraaid dat de schaduw is verdwenen, het is ook al 13.15u en mijn klimavontuur zit erop. Blij dat ik 2 liter water had meegenomen, want die is helemaal opgegaan ondanks dat het hier in de kloof met een beetje zeewind best te doen is. 's Middags als het veel te heet is op straat, met de beentjes omhoog wat sport (Vuelta) op tv kijken en 's avonds, als de temperatuur wat gezakt is, een ommetje maken en een hapje eten. Mijn keuze valt op een proeverij van lokale gerechten. Er worden allerlei kleine gerechtjes gebracht (een stuk of 10) en het is smullen geblazen. Blij dat ik de afwas niet hoef te doen :).

De geklommen routes bij Wied Babu waren:
1. Flake Climb - 5a
2. Karma e Gesso - 5b
3. Wall Climb 5b
4. Overhanging Crack 5b
5. Shredded Tweet 5b
Rotsklimmen op Malta foto 1 Rotsklimmen op Malta foto 2
Plaats een reactie Print Permanent link

Nieuwe reactie:
Naam: *
Emailadres: *
Reactie:
Neem code over: Vernieuw code captcha
* Naam en emailadres zijn niet vereist. Emailadressen worden beveiligd weergeven (tegen spambots).
© Gert-Jan de Vries
Sitemap
RSS
LinkedIn
ResearchID