Spring is in the air
2013-04-10 22:18:42
Anders dan het vorige bericht doet vermoeden, bleek na twee dagen zomer de winter toch weer genadeloos toe te slaan in Nederland met regelmatig temperaturen flink onder nul.

Maar eindelijk lijkt deze week de lente toch aan te breken; de temperaturen zijn iets draaglijker (lees zo'n 10-12 graden boven nul) en de wekenlange, ijzige noordoosten wind is gedraaid en gaan liggen. Kortom, tijd om weer eens met de club mee te gaan voor een woensdagavond-wegrit na maandenlang heerlijk in het bos vertoefd te hebben. Dan is het natuurlijk altijd even aftasten hoe het zal gaan: hoe is de vorm, ben ik m'n snelheid niet verloren, en belangrijker nog: hoe staat de rest ervoor?

Afgelopen weekend had ik 's zaterdags lekker geknald op de crosser (60km) en 's zondags een ietwat rustiger ritje op de weg gemaakt (86km). Op zondag had ik mezelf de opdracht gegeven niet te hard te rijden, of vooral de hartslag niet te hoog op te laten lopen, maar merkte toen wel dat de zaterdagrit nog in de benen zat. Tempoversnellingen gingen niet zo makkelijk als anders en de benen voelden weinig krachtig aan.

Enigszins vertwijfeld over de vorm stond ik vandaag dus aan de start. De eerste kilometers van huis naar de verzamelplaats gingen tegen de wind in en niet echt makkelijk. De lentekriebels bleken niet alleen mij te pakken te hebben want er stond een flinke groep renners te wachten om op pad te mogen. Tegen de wind in vertrek startte ietwat voorzichtig met een tempo tussen 35 en 37km/u. Al gauw liep dat op en werd er in 'groep 38' keurig 38km/u gereden ondanks de tegenwind. Van de circa 12 man reden er 5 op kop, waaronder onderschrijvende. De benen voelden sterk aan en de kopbeurten gingen makkelijk. Met z'n vijven draaide het lekker door en ook toen de wind draaide werd er een keurig stabiel tempo gereden. De teller liep lichtjes op naar 39-40km/u en na de bochten werd keurig gewacht tot de groep weer een aangesloten geheel was.

Kort voor het binnenrijden van Veldhoven werd de pees er nog even opgelegd en ging het tempo de hoogte in. Met 50km/u kon de sprint ingezet worden, maar helaas kwam er tegenverkeer aan waardoor ik heb laten lopen. Desalniettemin tot aan het eind verbazingwekkend sterk gereden zo vroeg in het seizoen. De ongeveer 60km met de groep gingen met 37.1km/u gemiddeld. De cross-kilometers hebben zeker geholpen. Komende zondag staat de 'Heuveltjestocht' op het programma, laat maar komen!