Verandering van spijs...
2012-04-29 20:31:07
Ik weet niet meer waar ik de tip vandaan heb, maar vermoedelijk uit een fietsblaadje of website had ik vernomen dat er een leuke tocht bestaat vanuit Ottersum, een klein dorpje nabij Gennep, onder Nijmegen. De Twan Poels Klimclassic belooft een mooie tocht te zijn deels door Nederland en deels door Duitsland met de nodige hoogtemeters doordat menig klim in dit heuvelgebied aangedaan wordt. In dit gebied heb ik nog niet eerder gereden, dus dat leek me wel weer eens een leuke afwisseling.

Op de dag voor koninginnedag is een buitje mogelijk, zegt men, maar de dag begint droog. Na een uur rijden met de auto kom ik aan in dorpje Ottersum, waar ik door een vriendelijke man van de organisatie een parkeerplekje toegewezen krijg. Gauw de fiets uit de auto, inschrijven en op pad. Niet ver van de start gaat het al gauw op en af zodra het plaatsje Breedeweg aangedaan wordt (waar ik over eenzelfde stuk asfalt rijdt... hoe makkelijk kan het zijn om een plaatsnaam te verzinnen). In rap tempo volgen de klimmen elkaar op en er zitten af en toe best steile krengen tussen (tot net geen 20%). Tot drie keer toe rij je de bebouwde kom van Berg en Dal binnen en even vaak heb je beide delen van deze benaming aangedaan. Daaronder ook de Oude Holleweg, een BIG klim, dus die kunnen we nu ook claimen.

De eerste bevoorrading ligt op 45km, waar keurig sportdrank en een Mars/Milkyway te krijgen is. Met een gemiddelde van 29.7km/u over dit heuvelachtige parcours mag ik niet klagen. Nu volgt een lange lus door Duitsland die met de nodige hoogtemeters uiteindelijke leidt tot Kalkar (daar waar men een nucleaire reactor een pretpark (of vice versa) noemt), waar wederom bijgetankt kan worden. Er staan nu 95km op de teller en ik gun mezelf 5 minuutjes om de benen even rust te geven nadat de laatste 50km met 30.0km/u zijn gegaan, maar dan toch gauw weer op de fiets.

Er staat een stevige wind en ik wil niet teveel afkoelen. Dit stuk van het parcours is iets minder aantrekkelijk: minder heuvels (al gaat het continu wel een beetje op en af), en vooral vals plat door open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Tegen de wind in is het flink vechten om vooruit te komen. Enige tijd zie ik een andere wielrennen op zo'n 300m voor me rijden. De wind staat flink op kop, dus het zou eigenlijk wel fijn zijn om met twee te rijden ipv alleen. Aangezien hij ongeveer even hard rijdt, besluit ik er nog een schepje bovenop te doen en ernaartoe te rijden. Met de nodige moeite krijg ik de teller tussen 35 en 37km (nog steeds met de wind pal op kop), de zere benen negerend en weet, met nog 20km te gaan, in zijn wiel te geraken. Eerst maar even op adem komen en eten om weer energie voor straks te hebben. Daarna maar even een praatje, waar ik erachter kom dat deze al wat grijze meneer maar liefst 4000km in de benen heeft (vergelijk: ik nog maar 1300km). Ik krijg de complimenten dat ik het gat dicht heb weten te rijden "je rijdt verdacht hard jongen". Nou... hij kan er ook wat van hoor. Ik neem de kop over, maar merk al gauw dat de inspanning van net nog in de benen zit. Dan maar even een tandje lichter. Samen rijden we naar een groepje om vervolgens even aan te sluiten en de laatste klim van de dag ietsjes minder gek te rijden. Bovenop de groep voorbij en het gas er weer op.

Met nog 10km te gaan volgt een afdaling waar ik nog even volle bak aanzet en erna op het vlakke zo lang mogelijk tempo vast houdt. Mijn metgezel neemt over en met nog een paar kopbeurten volgt al gauw het bordje Ottersum. Het zit er weer op. Omdat het laatste deel wat vlakker was, ging dat, ondanks de tegenwind, met 32.2km/u gemiddeld, zodat ik uiteindelijk een gemiddelde van 30.5km/u over 137km mag noteren. Dat had ik in de huidige vorm nog niet verwacht, dus wellicht toch al beter dan zelf gedacht. Ik kijk uit naar de Omloop der Kempen, volgende week!

Oja... de buien zijn vandaag keurig om het parcours heen gegaan. Zelfs dat heeft de organisatie weten te regelen :). Al met al een leuke tocht door een gebied dat ik nog niet kende. Hoofdzakelijk goede en vooral rustige wegen, goede bevoorrading, prima uitpijling en waar nodig verkeersregelaars. Een grote pluim voor de organisatie!