Weblog


Herfst MTB tocht - Helmond
2013-11-24 14:24:41
Terwijl het ATB-toertocht seizoen al enige weken gaande is, kan ik vandaag pas voor het eerst meedoen met deze pret. In eerdere weekenden zorgden ziekte en familiebezoek voor mijn afwezigheid. Vandaag zijn er tochten in Reusel, Zijtaart en Helmond. Ik ken geen van allen en speur vooraf het internet af voor reacties over de drie parcoursen. Mijn originele keuze viel op Reusel, maar er staan goede recensies over Helmond en geen enkele over Reusel, dus pas ik mijn keuze aan. 20km enkele reis is een beetje te ver voor 51km toertocht, dus met de auto op pad.

Mijn eerste kennismaking met het Helmondse is niet geweldig. Nadat ik mijn fiets uit de auto gehaald heb en tegen een hek geplaatst, kom ik er iets later achter (als ik ook al een voet in de auto geplaatst heb) dat precies achter mijn auto een bende hondenstront ligt. Driemaal raden waar de fiets en ikzelf in hebben gestaan. Bah... op zoek naar een takje en het ergste wegwerken. De rest zien we later wel.

Het is druk bij de inschrijving, maar na even in de rij te hebben gestaan mag ik op pad. De route voert direct de bebouwing uit en de bossen in. Helaas rijden er hier op de technische stukken, waar best wel wat hoogteverschil in zit, heel wat slome gasten die niet rijdend boven weten te komen en flinke files op de single-tracks veroorzaken. Dit had ik zo vroeg niet verwacht en enige frustratie maakt zich meester. Nadat ik de file voorbij ben toch maar even bedaren, want ik wil vanochtend wel wat plezier hebben.

Het fietsen gaat best wel makkelijk, al moet het gas er regelmatig af omdat op de smalle paden niet vrijuit te rijden is door ander verkeer. Af en toe wat brutaler laten weten dat je sneller wilt, blijkt te helpen, want zo nu en dan gaat men toch aan de kant. Netjes! Na half koers is er een versnapering in de vorm van een krentenbol en een kop thee, dat smaakt wel.

Na een paar kilometers vanaf de pauze begint het te regenen. Eigenlijk best wel lekker, want het was toch wel erg warm vanochtend (gistermiddag had ik het kouder). Ondertussen begint de afstand best door te wegen en gaat het allemaal iets minder flitsend. De inhaalpogingen gaan niet zo makkelijk meer en ik merk dat ik telkens vaker op de teller kijk hoever het nog is. Er volgt een stuk langs een kanaal/riviertje waar de regen voor een zuigende laag blubber heeft gezorgd. Voor me zie ik de één na de ander rare zwiepers maken en een paar weten er zelfs een 180 graden draai te maken of rijden prompt de bosjes in. Door het tempo hoog te houden blijf ik hier beter in het juiste spoor, al vinden de benen het ondertussen wel genoeg geweest. Na een laatste stuk door het bos ga ik, samen met nog 5 anderen de fout in door een pijl naar rechts iets te letterlijk op te vatten. Na een paar honderd meter toch maar omkeren en inderdaad... het was niet 'rechts rechts', maar 'rechts schuin links'.

Niet veel verder, terug bij start/finish, even de fiets afspuiten. Geen overbodige luxe... Daarna even omkleden, fiets droogmaken, inladen en terug naar huis waar een lekkere warme douche wacht. Na de verrassing van vanochtend tussen de ribbels van mijn schoenzool en uit het automatje te hebben weggewerkt mogen de beentjes omhoog. Oh... wat lekker! Vanmiddag eens kijken hoe de profs het er in Gieten vanaf brengen.

Tot slot de gegevens van vandaag: 54.7km met 22.4km/u gemiddeld (tempo aardig gedrukt door de filevorming). Leuk parcours met veel technische stukken door het bos.
Plaats een reactie Print Permanent link

© Gert-Jan de Vries
Sitemap
RSS
LinkedIn
ResearchID