Weblog


Mierlo’s Passion for Bikes toertocht 2013
2013-07-07 18:51:30
Het wordt vandaag warm (28 graden), dus het is wel prettig om op tijd te starten. Om 7.20u vertrek ik richting Mierlo om daar in te schrijven voor de toertocht van John Knoops. Met nog nauwelijks verkeer op de weg trappen de eerste 15km makkelijk weg. Na inschrijving meteen maar op pad want er lijkt niet echt een groep snelle jongens te vormen bij de start. Het is even opletten in het begin omdat de pijlen niet optimaal hangen en na een tweetal keer een pijl gemist te hebben sluit ik aan bij een groepje dat daarvoor nog achter me reed. Het tempo is me niet hoog genoeg, dus ik haal in, maar merk dat ze versnellen en in mijn wiel gaan zitten. Lekker in mijn eigen tempo vlotten de kilometers gauw terwijl de anderen geen aanstalten maken om over te nemen. Na een kilometer of 15 op kop gereden te hebben rijden we een groepje van 3 voorbij en besluit ik het roer maar eens over te geven. Met de opmerking "maar wel een paar kilometer per uur langzamer hoor" neemt mijn achterbuur aarzelend over. Er blijken een stuk of 8 man in deze groep te zitten, waarvan er 3 zijn die wel door willen rijden, de rest is ballast. Kortom, met z'n vieren rijden we richting Zuiden, waar we in het Belgische Tongerlo de pauzeplaats bereiken op zo'n 55km van de start.

De bidons worden weer gevuld met sportdrank en de reis wordt verder Zuidwaarts voortgezet. De klevers slaan af voor de korte afstand, met z'n vieren gaan we door voor de extra lus van de 175km, al blijft 1 renner achteraan hangen. Deze lus is het mooiste deel van de route met wat klimmetjes. Mijn kompanen klimmen niet zo vlot, dus als ik op de klimmetjes even doortrek lossen ze al vlot. Bovenop wachten maar, want het is nog ver om alleen te rijden. Bovendien is de wind op komen zetten en die zullen we straks pal tegen krijgen. Na de klimmen volgt nog een onvervalste kasseistrook, en met mijn Cancellara-tenu aan kan ik niet anders dan even doortrekken. De kasseien liggen niet best, maar ik weiger om het grindpad ernaast te gebruiken, al is het maar om te voorkomen lek te rijden. Als ik van de stenen af ben kijk ik eens achterom, maar het is leeg. Ik zet de fiets aan de kant en merk dat ik op een 1200m ongeveer 500m voorsprong bij elkaar heb gereden. Als de rest weer is aangesloten gaat het weer terug richting Tongerlo voor wat drinken en allerhande fruit (appel, meloen, ...); Lekker! We worden overigens verwelkomd met de woorden: "Daar heb je de koplopers weer". Dat klopt wel, want achter ons is het parcours toch wel erg leeg.

De vierde man zijn we voor de pauze al kwijt gespeeld, dus het laatste stuk gaat met de 3 sterksten. De wind staat geregeld pal tegen, dus het is af en toe stevig doorbijten om het tempo hoog te houden. Ondanks de onophoudelijke wind blijft de teller tussen 35 en 37km/u aangeven als we ombeurten stukken van 1 a 2 km voor onze rekening nemen alvorens door te draaien. Er volgt nog een kasseienpassage in stijgende lijn in Thorn waar ik nog even de Zwitsers-kampioenstrui eer aan doe om daarna weer met z'n drieën te vervolgen. Één van de fietsmakkers krijgt het wat lastiger en zijn kopbeurten worden wat korter. Vanaf Helmond willen de twee rustiger aan doen, maar ik weet dat er nog wat saaie lange rechte stukken volgen, dus gooi ik het tempo nog even de hoogte in. Bij terugkomst in Mierlo schudden we elkaar de hand en bedanken elkaar voor de prettige rit en krijg ik te horen: "Bedankt voor de fietsles" :).

Aangezien ik nog terug naar Eindhoven moet (nog 15km) en door mijn reepjes heen ben wil ik wel even wat eten, maar aangezien het zondag is, kan dat wel eens lastig worden. De organisatie heeft hier echter in voorzien want bij de finish zijn broodjes kaas of ham, fruit voor de deelnemers. Heerlijk, wat een geweldig idee. Na even lekker op het terras gezeten te hebben en het lijf weer van energie voorzien te hebben stap ik op voor de laatste etappe. Wederom met tegenwind, maar nu mag het in een iets langzamer tempo, bereik ik Eindhoven en als ik thuis ben staat de teller op 205km.

De 175km van de toertocht hebben we met 34.5km/u gemiddeld afgelegd, en dus eigenlijk met 3 man gereden. Bovendien weinig windvoordeel en vooral windnadeel gehad en in het middenstuk ook nog het nodige klimwerk. Kortom, hier kunnen ze een puntje aan zuigen!
Plaats een reactie Print Permanent link

© Gert-Jan de Vries
Sitemap
RSS
LinkedIn
ResearchID