Weblog


Cyclocross
2013-01-20 16:56:23
Update: Foto's bijgevoegd

Na lang overpeinzen toch maar de stap genomen en een fiets aangeschaft voor het veld. Na twijfel tussen mountainbike en cyclocrosser gekozen voor de crosser, en daar tot op heden nog geen greintje spijt van gehad. Ik heb gekozen voor een model met schijfremmen, de nieuwe trend in deze discipline.

Het landschap is voorzien van een flinke laag sneeuw en dus zijn de ATB-parcoursen hard en snel, doch glibberig. Gisteren over de vaste ATB-route van Waalre 45km heerlijk geknald op mijn nieuwe race-monster, en na dat succes vanochtend meteen maar ingeschreven voor de ATB-toertocht van TCAW.

Om 8.45u staat de thermometer op -7 en er staat een harde wind (kracht 5). Na het inschrijven gauw op pad, en na een kort stukje over de weg voert de route het bos in, waar de wind wegvalt en de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt. In het begin vrij lange stukken tussen de bochten, daarna volgt wat meer slingerwerk tussen de bomen door. Een stuk over de heide en voor de wind rijdt heerlijk, maar daarna toch weer flink in de remmen om een haakse bocht te maken.

Aangezien ik vroeg gestart ben, is het parcours nog lekker leeg, en tref ik zo nu en dan een mountainbiker, of groepje, die ik met gemak achter me weet te laten. M'n achterband had wellicht iets zachter gemogen; bandendruk is iets dat ik nog onder controle moet krijgen, maar daardoor is het wel lekker glibberen in en na de bochten en moet regelmatig over en onderstuur opgevangen worden. In het bos nabij Leende volgt een leuk technisch stuk over een soort wasbord doordat tussen de boomwortels diepe kuilen zijn gesleten en komt het neer op ritmisch je stuur omlaag drukken en omhoog trekken.

Na zo'n 25km volgt de verzorgingspost waar vloeibaar drinken (het vocht in mijn bidon heeft ondertussen een vaste vorm aangenomen), koek en soep te krijgen is. Lekker. Er volgen nu wat meer stukken door het open veld, maar dit keer staat de wind hard tegen. Het is ook beginnen te sneeuwen en daar wordt het allemaal niet makkelijker door. Door de pauze ben ik met 3 andere cyclocrossers bijeen geraakt, maar 1 haakt gauw af omdat het hem te snel gaat, een ander neemt de benen in een lang stuk tegenwind (daar zal ik nog wat meer voor moeten trainen), maar de derde rijdt min of meer gelijkwaardig.

Plots tref ik een bordje "nog 3 km tot finish", wat ik nog niet verwacht had. De bedoeling was de lange tocht van 55km, maar zoals later blijkt, is die afstand geschrapt en is 45km de langste afstand. Gezien de koude omstandigheden misschien zo gek nog niet, want in die paar laatste kilometers is het afzien als over de weg, met tegenwind, teruggekeerd moet worden naar Waalre. Wel laat ik hier de andere crosser achter, dus blijkbaar gaat het toch zo slecht nog niet. Ik besluit direct door te rijden naar huis, maar met de wind nog steeds vol op kop vallen die laatste 4km me erg zwaar. Helemaal stuk ben ik blij de luwte van de parkeergarage te bereiken. Onder de douche kom ik weer op temperatuur.

Bij terugkomst staat er een kleine 54km op de teller, met 22.8km/u gemiddeld en een gemiddelde hartslag van 171bpm. Gisteren eenzelfde hartslag en 45km aan 21.6km/u. Of dat nou snel of traag is zou ik werkelijk niet weten, daar zal ik na nog wat meer ritjes wel een beeld van krijgen. In ieder geval staan de eerste 100km op de km-teller van de crosser.
Cyclocross foto 1 Cyclocross foto 2
Cyclocross foto 3
Plaats een reactie Print Permanent link

© Gert-Jan de Vries
Sitemap
RSS
LinkedIn
ResearchID